Mijn kind heeft waterpokken: Wat nu?

Varicella (ook wel wind- of waterpokken genoemd) is een virale infectie met voornamelijk huidsymptomen.  Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente. De ziekte wordt via kleine druppeltjes in de lucht via hoesten of praten overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden verspreid. De besmetting is mogelijk vanaf 1 dag vóór de huiduitslag tot de dag dat de blaasjes opgedroogd zijn.

Meestal zijn rode vlekjes op de huid het eerste symptoom en daarna worden ze blaasjes. Dit komt voor over het hele lichaam, maar vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De uitslag jeukt en kan gepaard gaan met lichte koorts. De blaasjes zullen uiteindelijk verdrogen tot korstjes en na een tiental dagen zijn de korstjes verdwenen.

Voor mensen met een verminderde weerstand en pasgeboren baby’s echter kunnen de waterpokken tot levensgevaarlijke complicaties leiden. Hierbij is het nodig om een arts te raadplegen.
Na genezing ben je levenslang tegen varicella beschermd. Na de infectie blijft het virus echter verborgen in het lichaam aanwezig. Op latere leeftijd kan het terug geactiveerd worden en zona veroorzaken. Wil je meer weten over zona: klik hier.


Wat kan ik eraan doen?
Houd de nagels schoon en kort en zorg dat uw kind zich niet krabt. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten. Bij lichte koorts mag paracetamol (bv. Perdolan®) gegeven worden, ibuprofen (Nurofen®) is zeker te vermijden. In de apotheek zijn ook producten te verkrijgen om de blaasjes sneller te doen opdrogen en de jeuk te stillen.

Onze apothekers geven je graag verder advies.