Nieuwsbrief Mei 2013

Nieuwsbrief
Apotheek Vynckier

Pollen in de lucht...

 

De lente is in het land! Maar de komst van dit seizoen wordt niet door iedereen even uitbundig gevierd. Sommige mensen hebben tijdens de lente last van tranende ogen, niesbuien en een lopende neus. Het gaat om hooikoorts.

Hooikoorts is een overdreven reactie van ons afweersysteem tegen stuifmeel afkomstig van verschillende bomen, grassen en planten. Deze allergische reactie is seizoensgebonden. Bij mooi, droog en winderig weer is het aantal pollen in de lucht het hoogst.

Wat kan je ondernemen tegen deze vervelende symptomen?

Lees meer op onze website
 

Wapen je tegen insecten!

Insecten bijten om zich te verdedigen (bv. bijen, wespen enz.) of om bloed te zuigen (bv. muggen, teken enz.). Terwijl ze steken, laten ze een giftige stof achter in de huid. Over het algemeen blijven de gevolgen van steken en beten beperkt tot gewone, plaatselijke reacties gepaard gaande met met jeuk, pijn en/of zwelling. Sommige mensen zijn echter overgevoelig. Dan kan een ernstige zwelling, veel meer roodheid en hevige jeuk of pijn optreden, zelfs over het hele lichaam. In zeldzame gevallen vertonen personen zelfs shockverschijnselen (ademhalingsmoeilijkheden, lage bloeddruk, misselijkheid enz.).

Hoe kan je omgaan met dergelijke situaties?

Lees meer op onze website

 

Wat met Motilium®?

Motilium® (domperidone) is een geneesmiddel dat misselijkheid en braken tegengaat. In België zouden er reeds enkele gevallen van ernstig hartfalen gemeld zijn die mogelijk verband houden met het gebruik van domperidone. Vanaf eind 2013 zal het geneesmiddel enkel nog op voorschrift verkrijgbaar zijn.

Als apotheker vinden wij het onze taak om de optimale veiligheid van elke patiënt te garanderen. Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met Motilium je hartritme beïnvloeden. In de apotheek controleren we of Motilium samen genomen mag worden met de andere medicatie die je neemt. Verder adviseren we je nog het volgende:

  • Neem nooit meer dan 30 mg domperidone per dag in zonder advies van uw arts.

  • Neem geen motilium indien je lijdt aan een hartkwaal, lever- of nierproblemen.

  • Geef dit geneesmiddel niet aan iemand anders zonder advies van je arts of apotheker.

  • Neem dit geneesmiddel niet langdurig in (zeker niet langer dan 14 dagen).

 

Acties

 

Een goede zonnebescherming is essentieel om brandwonden en voortijdige huidveroudering tegen te gaan. Eucerin heeft een gamma zonneproducten ontwikkeld, aangepast aan elk huidtype. Bij aankoop van twee producten uit het Sun Protection gamma ontvangt u nu een gratis Eucerin Doucheolie 200ml (zolang de voorraad strekt).

De Carbamide-voetcrèmes van Widmer zijn uiterst geschikt voor droge voeten en hardnekkige eelt. Op dit moment ontvangt u bij aankoop van één product uit dit gamma een gratis Remederm Oliespray 25ml (zolang de voorraad strekt).

Elmex Sensitive tandpasta beschermt de tanden tegen gevoeligheid door pijnlijke prikkels en cariës.  Bij aankoop van één tube Elmex Sensitive tandpasta ontvangt u nu een gratis tandenborstel (zolang de voorraad strekt).