Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief
Apotheek Vynckier

De winter komt eraan... Bestel tijdig je griepvaccin!

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winterperiode terug opduikt. Meestal genezen mensen vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. We denken dan vooral aan mensen met een verlaagde weerstand, zoals ouderen en personen met een chronische ziekte.

Als je tot een risicogroep behoort, is het aanbevolen je elk jaar te laten vaccineren tegen griep. Dit is belangrijk omdat er elk jaar nieuwe varianten van het griepvirus opduiken. Je bespreekt best met je arts of apotheker of je tot een risicogroep behoort. Het vaccineren gebeurt best tussen midden oktober en half november. Het griepvaccin wordt deels door de overheid terugbetaald indien je tot een risicogroep behoort en sommige mutualiteiten voorzien een extra tussenkomst. 

                                   

 

Dementie

Bij dementie vermindert de controle over het verstandelijk vermogen. Dat proces neemt toe met de tijd. Ongeveer zeventig procent van alle dementievormen behoort tot de ziekte van Alzheimer, een hersenaandoening die vooral op latere leeftijd voorkomt. De oorzaak van deze hersenaandoening is onbekend.

Vergeetachtig of Alzheimer? 
Iedereen vergeet wel eens iets. Maar bij Alzheimer is er meer aan de hand.Eerst faalt het kortetermijngeheugen. Een gesprek volgen, boodschappen doen, wisselgeld berekenen is moeilijk of onmogelijk. Soms vraagt de patiënt steeds hetzelfde. In een verder stadium sputtert ook het langetermijngeheugen. Vertrouwde dingen zoals de naam van de kinderen of de weg naar huis kunnen niet meer uit het geheugen opgehaald worden. Dat vergeetproces verergert en maakt het dagelijks functioneren moeilijk. Alzheimer-patiënten verliezen ook vaak de controle over hun emoties. Huilen of lachen gebeurt spontaan bij de geringste aanleiding. 

Hoe kan de omgeving hulp bieden? 
 
Lees meer

Luizen te lijf!  

Je kent ze wel, die vervelende kriebelende beestjes. Hoofdluizen zijn een onschuldig, maar hardnekkig probleem. Het zijn kleine lichtgrijze of bruine insecten die je met het blote oog kunt zien. Ook kunnen er neten aanwezig zijn. Dit zijn witte luizeneitjes die kleven aan haren meestal vlak bij de hoofdhuid. 

Wat kan je zelf doen? 

Het bestrijden van luizen kan met behulp van een antiluizenmiddel of met behulp van de natte-kammethode. Er bestaan talrijke antiluizenproducten die snel en drastisch komaf maken met deze ongenode gasten. Luizendoders op basis van dimeticone verstikken de insecten, terwijl producten met isopropylmyristaat de luizen doden door het oplossen van de waslaag van het uitwendige skelet van de luis. Vraag aan je apotheker welk product je best gebruikt. De meest efficiënte behandeling is echter de natte-kammethode. Hiervoor heb je crèmespoeling (conditioner), een luizenkam en tijd nodig! Klik op de figuur hiernaast voor een demonstratiefilmpje van deze methode. Enkel personen met luizen moeten behandeld worden; preventief behandelen met anti-luizenmiddelen helpt niet.  

Hoe voorkomen? 

Het is heel moeilijk om besmetting met luizen te voorkomen. Vermijd zoveel mogelijk hoofd-hoofdcontact en zorg dat jij of de kinderen zo weinig mogelijk haarborstels, mutsen, sjaals, knuffels… uitwisselen.  Verwittig ook best de school of de groep. 
 

  Acties

Een voetcrème met ureum reduceert eelt onderaan de voeten en vermindert wrijving aan de drukpunten. Tijdelijk is de Carbamide Forte 18% van Louis Widmer beschikbaar in een promoverpakking van 25 ml aan 3,90 euro.

Tweemaal daags grondig de tanden poetsen is een must voor het hele gezin. Momenteel is er een actie op de Elmex anti-cariës tandpasta: een verpakking van 2 tubes kost nu 6,45 euro in plaats van 7,60 euro.

Zeep zonder zeep reinigt grondig en droogt de huid minder uit. Bij aankoop van 2 zeepvrije wastabletten van Eucerin ontvang je nu een derde wastablet gratis.