Nieuwsbrief Januari 2015

Nieuwsbrief
Apotheek Vynckier

Antibiotica: Gebruik ze goed en enkel als het moet!

Hoe gebruik je ze?
Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je ze correct gebruikt en het advies van onze apothekers opvolgt. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd worden. Neem daarom zeker volgende drie regels in acht:

 • Volg precies het voorschrift: Sla nooit een inname over en gebruik precies de voorgeschreven hoeveelheden op het voorgeschreven moment.

 • Stop niet halverwege: Stop niet vroeger dan voorgeschreven, ook als je je na een paar dagen beter voelt.

 • Bewaar geen overschotjes: Breng restjes antibiotica terug naar de apotheek.

"Tante Biotica"
Er is een speciale editie van Suske en Wiske: "Tante Biotica". In deze strip wordt op een ludieke manier meer uitleg gegeven over antibioticagebruik. Je kan op www.gebruikantibioticacorrect.be het album lezen! Daar kan je ook -zolang de voorraad strekt- gratis een papieren exemplaar aanvragen!

 

Neemt u drie of méér geneesmiddelen per dag? Dan kan een medicatieschema heel nuttig zijn. Wij maken dit graag samen met u aan en kunnen u zo nog beter begeleiden bij uw medicatiegebruik. 

 

Reflux bij baby's

Wat?
Bij reflux vloeit de maaginhoud terug naar de slokdarm. Dit komt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij zuigelingen nog niet volledig ontwikkeld is. Reflux treedt evenveel op bij borstvoeding als bij flesvoeding. Na een zestal maanden is deze spier volgroeid en verdwijnt het probleem meestal spontaan.

Symptomen?
Kort nadat de baby gevoed is, loopt de melk uit het mondje (soms grote hoeveelheden). Doorgaans heeft de baby hier weinig last van. Als de eetlust, de groei en de gewichtstoename normaal zijn, is er geen enkele reden tot paniek. Eén tot drie regurgitaties per dag zijn niet abnormaal.  

Behandeling?
Meestal is een medische behandeling niet nodig. Wat kan helpen: hou de baby het eerste half uur na de voeding rechtop. Indien dit niet voldoende is, kan men opteren voor een AR-melk (anti-regurgitatie). Deze melk is wat dikker dan de klassieke babyvoeding of zorgt voor een indikking ter hoogte van de maag. Anderzijds kan de melk ook worden ingedikt met johannesbroodpitmeel. Ons team van apothekers kan je bij vragen rond deze producten verder helpen. 

Zit je verder nog met vragen of problemen rond babyvoeding of andere ongemakken, aarzel dan zeker niet om ons hierover aan te spreken!  

 

Is er een baby op komst? Laat het ons weten. Onze apothekers besteden graag extra aandacht aan uw medicatiegebruik. We zetten alvast ook een geboortegeschenkje voor u klaar!

 

Roken, 101 redenen om te stoppen...

Wat zijn de voordelen voor je gezondheid wanneer je stopt met roken?

 • Na 20 minuten: Je bloeddruk en hartritme worden weer normaal.
 • Na 24 uur: Alle sporen van koolstofdioxide zijn uit je lichaam verdwenen en je longen worden weer schoon.
 • Na 48 uur: Je smaak- en reukzin worden beter.
 • Na 72 uur: Je ademt gemakkelijker en hebt meer energie.
 • Na 2-12 weken: Je bloedcirculatie is beter, je stapt en loopt gemakkelijker. 
 • Na 1 jaar: Je risico op een hartaanval is de helft lager dan een jaar geleden.
 • Na 10 jaar: Je risico op longkanker is de helft lager dan tien jaar geleden.
 • Na 15 jaar: Je risico op een hartaanval wordt gelijk aan het risico van een niet-roker

Hoe kan je stoppen met roken?

Roken is zowel fysiek als psychisch verslavend. Daarom is het niet zo eenvoudig om ermee te stoppen. De belangrijkste factor om een rookstop te doen slagen is motivatie. Verschillende manieren en hulpmiddelen kunnen je helpen om te stoppen met roken.  

 • Nicotinevervangende middelen: Het is de nicotine in een sigaret die zorgt voor de fysieke verslaving, maar het is vooral de teer die aanwezig is, die schadelijk is voor de gezondheid. Nicotinevervangende middelen maken het stoppen met roken gemakkelijker: ze verminderen of voorkomen de lichamelijke ongemakken waar je soms last van krijgt als je lichaam de nicotine moet missen waar het gewend aan is. Ze zijn vrij verkrijgbaar en er bestaan verschillende soorten zoals een pleister, kauwgom, inhalator, zuigtablet en mondspray. Alle vormen zijn doeltreffend. Voor welk product je kiest, hangt af van de mate van afhankelijkheid en je eigen voorkeur. Het is ook mogelijk om verschillende vormen te combineren: zo is de combinatie van een pleister met een nicotinevervangende kauwgom, tabletten of mondspray soms doeltreffender dan elk van deze producten afzonderlijk. Op www.nicorette.be en in onze apotheek kan je uitgebreide informatie verkrijgen. 
 • Voorschriftplichtige medicatie: Er bestaan ook geneesmiddelen om te stoppen met roken. Deze verminderen de ontwenningsverschijnselen en de behoefte om te roken. Aangezien deze geneesmiddelen op voorschrift zijn, bespreek je dit best met je arts
 • Rookstopbegeleiding: Je kan je ook professioneel laten begeleiden door een tabakoloog. Erkende tabakologen vind je op www.vlaanderenstoptmetroken.be. Daarnaast kan je ook telefonisch of  online ondersteund worden via Tabakstop (www.tabakstop.be).

Kom gerust langs voor meer informatie. Ons team van apothekers helpt u graag verder!

 

Acties

Baby op komst? Mustela beschikt over een gamma specifieke verzorgingsproducten om de evolutie van de huid tijdens de zwangerschap zo goed op te volgen. Momenteel krijgt u bij aankoop van één product uit dit gamma een tweede GRATIS. Actie geldig zolang de voorraad strekt.

Last van droge winterhanden? In onze apotheek kunnen we u verder helpen met een geschikte handcrème. Er zijn momenteel acties op diverse handcrèmes. Zo betaalt u nu 6,00 euro in plaats van 7,80 euro voor de Eucerin handcrème. Actie geldig zolang de voorraad strekt. 

Stralend het nieuwe jaar aanvatten? Vichy biedt een uitgebreid gamma aan dag- en nachtverzorgingsproducten. Bij aankoop van één Vichy gelaatsverzorging naar keuze ontvangt u nu een luxueus toilettasje met lichaamsverzorging ter waarde van 15,85 euro. Actie geldig zolang de voorraad strekt.