Nieuwsbrief Oktober 2015


Nieuwsbrief
Apotheek Vynckier

Gesnotter en gekuch

De eerste golf van luchtweginfecties dit najaar is een feit. Echte griep is het nog niet, maar er komt wel veel gesnotter en gehoest bij kijken. Doorgaans wordt een luchtweginfectie veroorzaakt door virussen en is het niet noodzakelijk om de huisarts te raadplegen. Voldoende drinken is belangrijk. Wat aangeraden wordt, is de slaapkamer te verluchten en een goede handhygiëne te onderhouden: na ieder toiletbezoek en voor het eten was je best goed je handen. Medicatie kan het verloop van de luchtweginfectie wat draaglijker maken. Er zijn geneesmiddelen om de pijn of koorts te verlichten, de hoest te verminderen of de loopneus of verstopte neus te verhelpen.

Ons team van apothekers helpt je graag verder met het zoeken naar een geschikt geneesmiddel.

Wanneer naar de dokter?

  • Wanneer je langer dan 3 dagen koorts hebt (hoger dan 38°C)
  • Wanneer het hoesten of de verkoudheid langer dan een week aanhoudt zonder verbetering
  • Wanneer er andere symptomen optreden zoals moeilijkheden met ademen, piepende ademhaling, onvoldoende voedselinname


Wil je je weerstand op peil houden tijdens de winter? Er bestaan heel wat producten die je hierbij kunnen helpen. Kom zeker langs in de apotheek voor verder advies.

                                            

 

 

Mijn kind heeft waterpokken: Wat nu?

Varicella (ook wel wind- of waterpokken genoemd) is een virale infectie met voornamelijk huidsymptomen.  Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente. De ziekte wordt via kleine druppeltjes in de lucht via hoesten of praten overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden verspreid. De besmetting is mogelijk vanaf 1 dag vóór de huiduitslag tot de dag dat de blaasjes opgedroogd zijn.

Meestal zijn rode vlekjes op de huid het eerste symptoom en daarna worden ze blaasjes. Dit komt voor over het hele lichaam, maar vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De uitslag jeukt en kan gepaard gaan met lichte koorts. De blaasjes zullen uiteindelijk verdrogen tot korstjes en na een tiental dagen zijn de korstjes verdwenen.

Voor mensen met een verminderde weerstand en pasgeboren baby’s echter kunnen de waterpokken tot levensgevaarlijke complicaties leiden. Hierbij is het nodig om een arts te raadplegen. Na genezing ben je levenslang tegen varicella beschermd. Na de infectie blijft het virus echter verborgen in het lichaam aanwezig. Op latere leeftijd kan het terug geactiveerd worden en zona veroorzaken. Voor meer informatie over de zona: Klik hier.

Wat kan ik eraan doen? 

LEES MEER 

 

Neem je drie of méér geneesmiddelen per dag? Dan kan een medicatieschema heel nuttig zijn. Wij maken dit graag samen met jou aan en kunnen je zo nog beter begeleiden bij jouw medicatiegebruik.

 

Laat griep deze winter in de kou staan!

Het griepvirus wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 4 dagen voor de klachten beginnen. Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep te beschermen. Als je gevaccineerd bent, is de kans veel kleiner dat je griep krijgt. Als je toch griep krijgt, word je met een vaccinatie  minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

Er zijn een aantal risicogroepen voor wie vaccinatie heel belangrijk is: Iedereen ouder dan 65 jaar, alle mensen met een chronische aandoening, alle mensen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis verblijven, zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen, alle personen in de gezondheidssector…

Mensen die tot een risicogroep behoren, laten zich best elk jaar vaccineren tegen griep, omdat er elk jaar nieuwe varianten van het griepvirus opduiken.  Dit gebeurt het best tussen half oktober en half november.

Heb je nog vragen? Spreek dan gerust één van onze apothekers aan! Zij helpen je graag verder. 


 Acties

De winter komt eraan! Heb je nood aan een vitamineboost? De Omnivit bruistabletten bevatten een heel compleet gamma aan vitamines, mineralen en ginseng. Momenteel ontvang je bij aankoop van een tube bruistabletten een gratis koekendoos (actie geldig zolang de voorraad strekt). 

Wist je dat Louis Widmer een compleet verzorgingsgamma voor de acnégevoelige huid heeft? Momenteel ontvang je bij aankoop van 2 producten een gratis oorset (actie geldig zolang de voorraad strekt). 

Heb je vet of warrig haar? Of heb je last van schilfertjes? Klorane is een natuurlijk gamma van shampoos dat exclusief in de apotheek verkrijgbaar is. Voor elk probleem biedt dit gamma een oplossing. Bij aankoop van vijf Klorane-producten ontvang je een zesde gratis (actie geldig het hele jaar door).