Nieuwsbrief Januari 2016

Nieuwsbrief
Apotheek Vynckier

 

Apotheek Vynckier wenst u een gelukkig en voorspoedig 2016 toe!

Ook in het nieuwe jaar staat ons apotheekteam voor u klaar.

 

 

Verzekeringsbriefjes in de toekomst digitaal naar verzekeraar!

 

Om een (bijkomende) terugbetaling voor geneesmiddelen te krijgen via de hospitalisatieverzekering en de verzekering ambulante kosten, moeten heel wat patiënten voortaan geen papieren attest meer opsturen naar hun verzekeraar. Dat "BVAC-attest" kan vanaf 1 december digitaal, veilig en rechtstreeks vanuit de apotheek naar de hospitalisatieverzekeraar gaan dankzij AssurPharma, een samenwerkingsproject van de verzekeraars en de apothekers. Dit kan alvast bij drie verzekeraars, terwijl vijf andere zich engageren om tussen nu en 2017 het systeem in te voeren.

 

Wat is een BVAC-attest?

Hospitalisatieverzekeringen dekken vaak de farmaceutische kosten vóór en na een ziekenhuisopname. Ook de verzekeringen ambulante zorgen dekken farmaceutische kosten. Om die terugbetalingen te kunnen doen, moet de verzekeraar over de nodige informatie beschikken. Hiervoor ontvangt de patiënt van de apotheker een zogenaamd BVAC-attest dat hij aan zijn verzekeraar moet overmaken. BVAC staat voor "bijkomende verzekering/assurance complémentaire". 

Van omslachtig naar supersimpel.

Dankzij AssurPharma hoeft de patiënt het papieren attest niet langer per post naar de hospitalisatieverzekeraar te sturen. Deze procedure bleek immers zeer omslachtig, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de apotheker en de verzekeraar. De patiënt ontvangt een barcode van zijn verzekeraar. De apotheker scant de barcode in en de verzekeraar doet de rest. 

Vanaf wanneer en voor wie?

Drie verzekeraars (AG Insurance, DKV en Ethias) starten met de digitale attesten vanaf 1 december 2015. In de loop van 2016 en daarna zullen andere verzekeraars (Allianz, AXA, Belfius, Justitia en KBC) aansluiten. Ook onze apotheek is vandaag reeds in staat om deze barcode in te lezen en de attesten op een beveiligde manier digitaal door te sturen naar de hospitalisatieverzekeraar. 

 

Last van een droge huid? Dat is heel normaal tijdens de koudere maanden. Was je niet met te warm water, gebruik een zeepvrij wasmiddel en hydrateer je huid goed na elke wasbeurt. In de apotheek zijn verschillende verzorgingsproducten beschikbaar. Vraag meer uitleg aan één van onze apothekers!

 

Effecten medicatie en alcohol

Medicatie en alcohol is geen goed huwelijk. Alcohol kan de werking van je medicijnen verstoren: ze werken minder goed of de werking neemt juist toe. Omgekeerd kan medicatie juist de effecten van alcohol versterken. Om zeker te zijn, drink je dus beter geen alcohol in combinatie met je medicijnen.

Een glaasje als toast op het nieuwe jaar is natuurlijk verleidelijk. Daarom informeren we je over effecten van medicijnen en alcohol en wat je beter kunt vermijden.

Alcohol en medicatie: drie mogelijke effecten

Als je alcohol drinkt en medicatie inneemt, moet je lichaam zowel de alcohol als de pillen afbreken. Dat is niet altijd problematisch, maar kan vervelende effecten hebben.

1.Je medicatie versterkt het effect van alcohol

Omdat je lichaam alcohol minder goed afbreekt, kan alcohol meer verdovend werken met slaperigheid, concentratieproblemen en een verminderd reactievermogen als gevolg. Ook misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een bloeddrukdaling zijn mogelijke gevolgen.

2.Alcohol verzwakt de werking van je medicatie

Omdat je medicijnen minder goed door je lichaam worden opgenomen en/of sneller worden afgebroken.

3.Alcohol versterkt de werking van je medicatie

Omdat je medicijnen minder goed worden afgebroken, is het gevaar op bijwerkingen groter. Belangrijk is dat alcohol en medicatie niet wil zeggen dat het gaat om alcohol nuttigen, terwijl je je medicijnen inneemt. De bovengenoemde effecten kunnen zich ook pas na enkele uren of zelfs dagen voordoen.

 

Belangrijk is dat alcohol en medicatie niet wil zeggen dat het gaat om alcohol nuttigen, terwijl je je medicijnen inneemt. De bovengenoemde effecten kunnen zich ook pas na enkele uren of zelfs dagen voordoen.

Veel gebruikte medicijnen en het effect op alcohol

Voor veel gebruikte medicijnen bij pijn en ontsteking, kriebelhoest, allergie, antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen, schimmelinfecties, diabetes, stemmingsstoornissen, epilepsie, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, cholesterol en bloedverdunnende middelen is er een brochure met de gevolgen van deze medicijnen in combinatie met alcohol en goede raad.

Download brochure veel gebruikte medicijnen en het effect van alcohol

 

Ontdek Thermoval Baby

 

Koorts bij je kind is onrustwekkend... kinderen hebben echter van nature uit regelmatig hoge koorts, daar de koorts het lichaam helpt om infecties te bestrijden.

Zacht en praktisch temperatuur meten

Met de nieuwe Thermoval® baby kan je zonder contact of geluid veilig de lichaamstemperatuur meten. De nieuwe thermometer biedt je bovendien heel wat praktische oplossingen en meet onder andere de temperatuur van de voeding, de zuigfles, het badwater en zelfs de omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld: van de babykamer). 

 

De thermometer zonder contact en geluid

  • Snel: frontale meting in 3 seconden
  • Praktisch: meet voorwerpen en omgevingstemperatuur
  • Zonder geluid: optisch alarm bij koorts. Het scherm wordt rood
  • Veilig: in opbergdoos
  • Eenvoudig: gebruiksvriendelijk
  • Betrouwbaar: 3 jaar garantie 

Raadpleeg je arts indien je baby koorts heeft en ...

Lees meer

 

 Acties

Heeft je baby last van een verkoudheid? Naast regelmatig spoelen met fysiologisch water zorgt Kaliptus Baby balsem ervoor dat je baby vrijer kan ademen. De babybalsem mag vanaf 1 maand gebruikt worden en heeft een aangename geur en is niet vettig. Bij aankoop van 1 balsem ontvang je nu gratis een Kaliptus inhalator (actie geldig zolang de voorraad strekt). 

Paravet is een nieuw prijsvriendelijk gamma voor hond en kat in onze apotheek. Er bestaan tabletten om je hond te ontwormen, maar ook pipetten om je kat of hond te beschermen tegen teken en vlooien. Momenteel ontvang je bij aankoop van 2 producten naar keuze een reiszak voor je trouwe huisdier (actie geldig zolang de voorraad strekt).

Eucerin heeft haar Aquaporin-gamma vernieuwd! Zowel de dagcrème als de oogomtrekcrème hydrateert het gelaat van elk huidtype. Momenteel ontvang je bij aankoop van één product uit dit gamma een 3 in 1 micellaire reinigingslotion 20 ml gratis (actie geldig zolang de voorraad strekt).